top of page
opzuid 1.jpg
opzuid 2.jpg

Corporis Medical ontvangt OP-Zuid subsidie voor innovatief diagnoseapparaat

Het op de Brightlands Maastricht Health Campus gevestigde Corporis Medical houdt zich bezig met het ontwikkelen van innovatieve medische apparatuur. Samen met AIM en Medanco bundelt Corporis Medical haar krachten voor de ontwikkeling van de kleinste bloeddruk meter voor het op een diagnostische wijze bepalen van de doorbloeding van weefsel. Dit heeft als voordeel dat wonden sneller genezen. Het traject wordt gefinancierd door een OP-Zuid subsidie.

 

Een chirurgische anastomose is een veelgebruikte chirurgische techniek om een nieuwe verbinding te maken tussen twee lichaamsstructuren die vloeistof bevatten, zoals een bloedvat of darm. Dit is een complexe, tijdrovende maar vooral een cruciale stap in een chirurgische ingreep. Na een chirurgische ingreep is de meest voorkomende complicatie een anastomische lekkage. Momenteel is er nog geen hulpmiddel dat de chirurg kan helpen om een anatomische lekkage te voorkomen. Met deze OP-Zuid subsidie wil onder andere Corporis Medical dit oplossen.

 

Bij de ontwikkeling van de APM Device (Perfuse), de bloeddruk meter, werkt Corporis Medical samen met de Nederlandse bedrijven Medanco (kunststof  spuitgieten in schone ruimte) in Veldhoven en AIM BV (contract manufacturing van geïntegreerde medical systemen ) in Brunssum. Hiervoor heeft het samenwerkingsverband een OP-Zuid subsidie toegewezen gekregen.

 

Momenteel worden prototypes van de APM getest. De daadwerkelijke productie wordt in 2020 verwacht. John Marugg CEO Corporis Medical legt uit dat innovatie in de medische sector behalve noodzaak ook een kwestie is van een lange adem. “Vanwege het uitvoeren van studies en proeven en het behalen van noodzakelijke certificeringen. Je bent al snel een aantal jaren bezig voor de eerste concrete resultaten er liggen. Daarnaast zijn dit soort trajecten ook heel kostbaar, er is veel geld nodig. Vandaar dat we voor de financiering van de APM een Op-Zuid subsidie aangevraagd hebben.

 

Medanco gaat de kunststof onderdelen voor de APM maken. Dat gebeurt onder kwalitatief hoogwaardige omstandigheden. Het bedrijf heeft veel kennis van medische apparaten en is ook in het voortraject bij de ontwikkeling van de APM betrokken, vertelt directeur André Kramer. “Tijdens de ontwikkeling kijken wij vooral naar praktische zaken die tijdens de productie een rol kunnen spelen. Denk aan het visualiseren van het design.” Hij legt uit dat kwaliteitsborging bij Medanco een grote rol speelt. “We zijn onder meer ISO 13485-gecertificeerd en voldoen aan ISO klasse 7. Die kwalificaties waren belangrijk bij het rondkrijgen van de subsidies.”

 

AIM BV is een onafhankelijk productiebedrijf van medische hulpmiddelen. Het bedrijf bestaat 40 jaar, beschikt over een uitgebreid netwerk en een brede expertise. Net als Medanco is het in het voortraject betrokken bij het ontwerp van de APM, vertelt manager sales & engineering Emile Arnoldussen. “Wij spelen met onze kennis een belangrijke rol bij het opzetten van de productie, bekijken hoe zo efficiënt mogelijk kan worden geproduceerd. Dat betekent onder meer meedenken over het optimaliseren van het design van de APM. Tijdens het realiseren van een prototype, maar ook als de daadwerkelijke serie productie van start gaat.

opzuid 3.jpg
bottom of page